TV uitzending over HPV vaccinatie 19 mei 23uur NL2

Uitzending over de HPV vaccinatie en over de veronderstelde vertrouwenscrisis tussen de burger, de wetenschap en de overheid. HUMAN zendt ‘De prik en het meisje’ uit op 19 mei om 23.00 uur in Holland Doc op Nederland 2.

Filmmaker en moeder Maartje Nevejan gaat in De prik en het meisje op zoek naar duidelijkheid omtrent het dilemma over de inenting tegen het HPV-virus. In 2009 negeerde meer dan de helft van de ouders en/of 12-jarige meisjes de oproep van de overheid tot vaccinatie tegen dit virus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Het risico op baarmoederhalskanker is echter zonder inenting maar 0,1 procent, en na inenting 0,05 procent. Na de oproep van de overheid ontstond er een maatschappelijke discussie en een vertrouwenscrisis tussen de burger enerzijds en de wetenschap en de overheid anderzijds. Dit wantrouwen heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat de overheid de keuze tot vaccinatie tegen het HPV-virus aan de burgers zelf gaf, terwijl we van oudsher gewend zijn dat de overheid voor ons de keuzes maakt, die betrekking hebben op de collectieve volksgezondheid. Opeens worden we geconfronteerd met een keuze, terwijl we niet over de benodigde informatie beschikken om een goede beslissing te kunnen nemen. Hoe meer we gaan onderzoeken, hoe verwarder we raken en gaan twijfelen tot het wantrouwen binnensluipt en zich meester van ons maakt.
 
Ook Nevejan en haar dochter kregen de beruchte brief, de oproep tot inenting, op de deurmat. Terwijl ‘het meisje’ rustig op de bank de Donald Duck aan het lezen is, zit Nevejan met haar handen in het haar voor de computer. Op internet wordt ze aan de ene kant doodgegooid met waarschuwingen over fatale bijwerkingen, en aan de andere kant belaagd met kreten over het belang van de prik. Daar komt bij dat de waarschuwingen over de prik afkomstig zijn van bezorgde individuen en ouders, terwijl de loftuitingen erover afkomstig zijn van de overheid en farmaceutische instellingen. Spelen er belangen mee? Zodra er meer marktwerking ontstaat wordt het inenten immers goedkoper. Worden de meisjes gebruikt als experiment, of als middel om miljarden binnen te slepen?
 
Waar moet je op vertrouwen, op de overheid of op je moederinstinct? Nevejan legt in haar film uit dat het maken van zo’n keuze een constante strijd tussen het gevoel en je ratio is. Het is een onoplosbaar dilemma, hoe meer je nadenkt hoe vaster je komt te zitten. Daarnaast weigeren we tegenwoordig om bepaalde dingen klakkeloos aan te nemen. En met de komst van het internet hoeft dat ook niet meer, alhoewel Nevejan betwijfelt of dat haar nou helpt in het maken van een keuze of juist niet. Daar komt nog wat anders bij. Tegenwoordig wordt de overheid met betrekking tot de collectieve gezondheid gewantrouwd. Ze heeft haar autoriteit verloren. De vraag is of dit een positieve ontwikkeling is, dat we nu kritischer staan ten aanzien van de overheid. Of maken we het onszelf juist onnodig ingewikkeld?
De NVKP is blij met deze film, die de belangenverstrengeling laat zien van de vaccinmakers. Hoe gaan beleidsmakers hiermee om, wat is het beleid van de overheid… Ook het dillemma van de burger die niet meer weet wat hij/zij moet kiezen; vaccineren of niet?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)