Streng dieet vermindert ADHD

Door Alex Leupen

Een streng dieet is zowel zinvol voor het diagnostisch proces als voor de behandeling van ADHD. Met deze conclusie haalden Lidy Pelsser c.s. vandaag The Lancet. Onder de Nederlandse onderzoekers bevond zich ook ADHD-expert prof. Jan Buitelaar.

In zijn commentaar noemt kinder- en jeugdpsychiater Jaswinder Ghumande de relatief kleine Nederlandse studie knap ontworpen en goed uitgevoerd. Voor de studie, die uit twee fases bestond, rekruteerden de onderzoekers 100 kinderen van 4 tot 8 jaar die gediagnosticeerd waren met ADHD, ongeacht het subtype.

In de eerste fase, die niet dubbelblind werd uitgevoerd, begon de interventiegroep aan een vijf weken durend ‘eliminatiedieet’. Dit dieet bestaat in eerste instantie uit zeer elementaire voeding, waaronder rijst, vlees, groente, peren en water. Een diëtist vult het dieet stap voor stap aan met voedsel dat niet in verband kan worden gebracht met de symptomen. Bij 32 van de 41 kinderen (78%) in de dieetgroep die de eerste fase voltooiden, was een significante verbetering te zien in de ARS-score, een maat voor de ernst van de ADHD.

Deze 32 kinderen betraden de tweede, dubbelblinde fase van de studie, bedoeld om het verband tussen ADHD en specifieke voedselallergie te onderzoeken. Uit 270 soorten voedsel stelde een diëtist een individueel dieet samen. Bij 19 van de 30 geanalyseerde kinderen (63%) verdwenen de ADHD-symptomen. Dit was onafhankelijk van de IgG-bloedwaarden. Daarom concluderen de onderzoekers dat het voorschrijven van een dieet op basis van IgG-bloedtesten moet worden afgeraden.

Voor de groep waarbij geen relatie tussen voedsel en ADHD-symptomen naar voren kwam, blijven gedragstherapie en medicatie gevalideerde behandelingen.

Ghuman raadt aan het eliminatiedieet niet langer dan twee tot vijf weken uit te proberen. Dit vanwege de intensiviteit van het dieet en de tot nu toe onbekende invloed van langdurige voedseleliminatie op de ontwikkeling van het kind.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)