Naar de Borstenbus met Ageeth

bb
Dit jaar word ik 50 jaar en dat vind ik helemaal prima! Ik ben er blij mee. We zijn al druk aan het bedenken hoe, wat en waar ik een feestje zal geven. In het jaar dat wij vrouwen 50 jaar worden, krijgen we de eerste oproep om naar de ‘borstenbus’, bij ons vooral ‘tietenbus’ genoemd, te komen.

Nu had ik vanwege eerdere klachten en een familiaire belasting al eens een soortgelijk onderzoek gehad. Maar het is een beleving!

Je komt binnen en nadat je in een klein hokje wordt geplaatst, word je verzocht het bovenlijf te ontkleden. Dan kom je in de ruimte waar een verpleegkundige de foto’s moet maken van mijn (niet al te grote) borsten. “Tja”, zegt ze, “Dat is wel moeilijk bij u…” En dit net nu ik eindelijk de fase van ‘te kleine borsten’ voorbij ben. Maar het moet gebeuren.

Het is de bedoeling de borsten tussen een zeer hard knijpend soort van tosti ijzer te krijgen, ze daar vervolgens te houden, en er dan een foto van te laten maken. Het liefst met de oksels erbij. Dit dient bij beide borsten van de voor- en zijkant te gebeuren.

Na veel getrek lukt het om ‘borst 1’ er tussen te krijgen. Dan wordt er automatisch ‘geknepen’ en wordt er gezegd dat, als het niet meer gaat, je dat zeker moet zeggen.

Pfff, denk ik, wat doet dit zeer! Maar uiteraard zeg ik niets. Ik bedoel, ik heb ook vier kinderen gekregen. Dat was ook pijnlijk. Toen heb je me ook niet gehoord. Bovendien duurt dit minder lang dan een bevalling, denk ik dan maar weer.

“Gaat het nog?”, vraagt de verpleegkundige die geheel op haar routine vaart. “U zegt niks”, zegt ze. “Nee”, antwoord ik. “Het is al klaar”, vertelt ze. Of ik wel even wil wachten in de wachtkamer. Dan kan zij eerst beoordelen of de foto’s gelukt zijn. “Anders moet je nog een keer”, geeft ze aan.

Ik heb me ondertussen weer aangekleed en loop naar de wachtkamer. Daar wordt me onmiddellijk medegedeeld dat het klaar is en ook nog gelukt is. Ja, deze foto’s zijn vast heel snel te beoordelen.

Als ik terug loop naar huis, doen mijn borsten toch wel heel erg zeer. Thuis gekomen neem ik eerst maar eens Arnica. Dan besluit ik om nog eens de folder door te lezen en het voorlichtingsfilmpje te bekijken op:

Het is in vier talen beschikbaar. Na dit filmpje kijk ik bij veelgestelde vragen. Daar valt me een aantal dingen op. Waarom nu dit onderzoek alleen tussen 50 en 75 jaar oud? Vanwege veel klierweefsel bij jongeren onder de 50 jaar en na je 75ste verjaardag, is de kans klein dat je een dodelijke vorm van borstkanker ontwikkelt. Bovendien ontwikkelt het zich heel langzaam binnen die leeftijdscategorie.

Een tijdje geleden las ik een mooi geschreven stuk in het ‘Medisch Dossier’. Daarin wordt kritisch gekeken naar verschillende manieren van onderzoek. Het gaat over medicalisering en laat ons op een andere manier naar al onze onderzoeken kijken. Je vind dit artikel hier.

Ik heb geen idee wat ik ga doen als er een ernstige ziekte bij me wordt ontdekt. Wat ik wel weet is dat ik alle ‘voors en tegens’ ga afwegen en zeker mijn eigen beslissingen ga nemen. Waarom doe ik mee, vraag ik me af. Ondertussen masseer ik voorzichtig mijn nu wel zeer pijnlijke borsten.

Ik denk dat ik meedoe omdat ik het natuurlijk toch wel wil weten als het zo is. En omdat ik dan nog de tijd heb uit te zoeken welke behandelingen ik wel of niet wil ondergaan. In deze tijd horen we zoveel over kanker, dat we een massale angst hebben ontwikkeld. Controle geeft een bepaalde zekerheid. Zo sluit ik mijn eerste keer ‘tietebus’ eerst maar eens af.

Binnen tien dagen hebben we de uitslag. Voor vrouwen een goed of een slecht bericht.

Nog even terugkijkende op dit onderzoek, kom ik automatisch bij de verwenweek voor vrouwen met borstkanker van onze Stichting ‘Samen Kunnen We Alles’. Daar hoor ik de echte verhalen over hoe het is om borstkanker te hebben en de malle molen waarin je terecht komt.

Ik denk na over ons goede doel en over alle prachtige vrouwen die ik in die twee weken heb leren kennen. Ook denk ik na over de vrouwen die er niet meer zijn. Een ding weet ik zeker, ook volgend jaar gaan we weer een geweldige week organiseren voor deze vrouwen… Lees meer over onze verwenweek op de site SamenKunnenWeAlles.nl

Deel je eigen ervaringen met de “Borstenbus” hieronder!

Groeten,
Ageeth

One Response to Naar de Borstenbus met Ageeth

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)