Muziek maakt genotstof aan

AMSTERDAM – De hersenen reageren op dezelfde manier op het luisteren naar mooie muziek, als op seks, eten en drugs. Dat hebben Canadese onderzoekers ontdekt.

Bij het luisteren naar favoriete muziekstukken wordt namelijk de ‘genotsstof’ dopamine aangemaakt. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn en wordt ook bij drugsgebruik opgewekt. Het werd al vermoed dat dopamine een rol zou spelen in de muziekbeleving, maar nu hebben wetenschappers van de McGill Universiteit in Montreal dit met hersenscans aangetoond, meldt het tijdschrift Nature Neuroscience.

Favoriete muziek
De onderzoekers lieten acht mensen naar muziek luisteren terwijl hun hersenactiviteit in de gaten werd gehouden. Er werd meer dopamine aangemaakt bij het beluisteren van favoriete muziekstukken dan bij het horen van andere stukken. De personen die hun favoriete muziek hoorden, vertoonden een stijging van het dopamine-niveau met 6 tot 9 procent. Eén persoon vertoonde zelfs een stijging van 21 procent.

De onderzoekers kozen voor het onderzoek verschillende soorten instrumentale muziek. Zo moesten de deelnemers luisteren naar punk, klassiek, jazz, tango en doedelzakmuziek. De meest geliefde stukken waren Adagio for Strings van Barber, het tweede deel van Beethovens Negende Symphonie en Claire de Lune van Debussy.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)