Kiezen voor biologisch of vers van de boer?

aardappel

Haal jij ook alle boodschappen ineens voor de hele week? Dan is het heel handig om in de supermarkt ook meteen je groente en fruit te kopen.

Steeds meer supermarkten bieden biologische producten aan en dat is een goede ontwikkeling. 2 vliegen in 1 klap, zou je denken. Maar zijn ze wel zo gezond?

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn vaak niet zo vers en voedingrijk meer als wij ze eten. Ook al worden de producten als dagvers aangeprezen, echt vers zijn ze niet meer.

Soms zitten er dagen en soms zelfs weken tussen de oogst en het groentevak. Vooral wanneer producten uit het buitenland komen hebben ze een lange reistijd achter de rug.

Eenmaal aangekomen in Nederland worden de producten eerst gekeurd op de veiling en pas daarna komen ze aan bij de supermarkt of groenteboer.

Tegen de tijd dat jij ze hebt gekocht is er dus al veel tijd verstreken. En dan ligt het meestal ook nog eens een paar dagen in de koelkast. Wetenschappers van een instituut voor voedselonderzoek beweren dat 45% van de voedingsstoffen verloren is gegaan tegen de tijd dat ze wordt genuttigd.

Hoe meer tijd er zit tussen oogst en consumptie, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan.

Sperzieboontjes verliezen na 16 dagen maar liefst 45% aan waardevolle voedingsstoffen. Bij broccoli en bloemkool is dat 25%, bij erwten 15% en bij wortelen 10%. Dit betekent dus dat, ook al denken we verse en gezonde groenten en fruit te eten, dit vaak niet het geval is.

Gelukkig is er een prachtig alternatief: Zodra je onderweg bent en je let erop, zie je vaak stalletjes waar mensen zelf geteelde groenten en fruit aanbieden. Je weet dan bijna zeker dat deze producten vers van het land zijn. Daarnaast worden deze producten steeds vaker biologisch gekweekt.

Met een beetje geluk is er een flinke oogst en betaal je weinig. Je kunt dan kiezen om meer in te slaan en dit in te vriezen. Om buiten het seizoen vanuit je eigen voorraad vers op tafel te kunnen zetten is toch heerlijk?

Vriendelijke groet,

Ageeth en Tineke

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)