Inzicht in je brein! Deel 2: Gedachten en stress

brein
Deel 2 uit de serie Inzicht in je brein! Klik hier voor deel 1.

Raar is dat, een groot deel van ons leven zijn we in ons hoofd bezig met zaken die we niet willen of anders hadden gewild.

Vaak onbewust laten we ons leiden door door deze gedachten.

Alles wat je ervaart, al je herinneringen, je beleving van het moment en je verwachtingen over de toekomst zijn ooit allemaal ontstaan uit gedachten.

Gedachten zijn niets meer en niets minder dan interpretaties van situaties

Hoe je over iets denkt heeft te maken met eerdere ervaringen. Als kind moest je leren en had je nog geen eigen ervaringen. Een kind krijgt informatie over het leven van volwassenen.

Je zou een kind kunnen zien als een filmcamera waarin een lege opnameschijf zit. De opnameknop wordt ingedrukt zodra het kind wordt geboren. Met zintuigen neemt het kind de omgeving waar en die wordt vervolgens opgeslagen. Omdat het kind geen ervaring of referentiekader heeft kan het de opnames niet selecteren. Alles wat het kind waarneemt, neemt het voor waar aan. Zo ontstaan overtuigingen.

De volwassenen waren zelf ook afhankelijk van de informatie en de ervaringen die zij eerder hebben gehad. Zo is het dus een kringloop van informatie uitwisseling die al generaties lang voortduurt. Bovendien waren de eerdere generaties vooral afhankelijk van de omstandigheden en was er weinig ruimte om zich zelf los te maken uit deze omstandigheden.

Wij zijn de eerste generatie die het woord zelfontwikkeling kent. Ook de eerste generatie die de mogelijkheid heeft om zich te ontplooien en eigen initiatieven in het leven te nemen. Dit betekent dus ook dat wij voor het eerst de mogelijkheid hebben om de overtuigingen, die wij generaties lang hebben mee gekregen, te onderzoeken en te veranderen.

Om iets te veranderen moet je oude overtuigingen loslaten. Overtuigingen zijn de basis van jouw gedachten, gevoelens en gedrag. Een diep gewortelde overtuiging bij de meeste mensen is dat we ons moeten conformeren aan anderen. De angst voor afwijzing is een van de meest fundamentele basis angsten.

Als kind leer je al vroeg dat jij verantwoordelijk bent voor hoe de ander zich voelt. Als je lief en gehoorzaam bent dan is de ander gelukkig. De keren dat je ongehoorzaam was of iets anders deed dan ervan je werd gevraagd, was je stout, dom en wat al niet meer. Je werd afgewezen. Daardoor voelde jij je ongelukkig en misschien zelfs bang. Je leerde dat het veiliger was om anderen tevreden te houden en minder te luisteren naar wat je zelf diep in je hart zou willen.

Als een soort beveiligingssysteem heb je jezelf regels opgelegd. Regels om te overleven. Regels om een emotioneel overlevingssysteem en veilige zone te creëren.

Zo werd angst de drijfveer achter een groot deel van je gedachten, gevoelens en gedrag

Wanneer je het vermogen hebt om het je te realiseren, heb je het gereedschap om jezelf te onderzoeken.

6 Stappen
* Luister naar de signalen van je lichaam.
Jouw lichaam vertelt je perfect of een gedachte positief of negatief is.
Zodra je een stress reactie merkt, weet je dat er iets aan de hand is. Luister hier
naar.
* Onderzoek de gedachte of de situatie die hieraan vooraf ging.
Zet de feiten op een rijtje en ontdek de ‘trigger’.
* Vraag je af of je reageert vanuit de persoon die je nu bent of vanuit een oude (belemmerende) overtuiging.
* Stel jezelf de vraag wat er nu eigenlijk aan de hand is.
* Accepteer dat jouw reactie logisch was omdat deze gebaseerd is op een oude
overtuiging uit de tijd dat je nog niet beter wist.
* Adem 6 keer diep in en uit en vertel jezelf het realistische verhaal zoals je dit nu
ziet.

In principe zijn wij de eerste generatie die het woord ‘zelfontwikkeling’ kent.
Wij hebben de mogelijkheid om oude patronen te doorbreken en onszelf te ontdoen van dat wat ons belemmert. Wat we hiervoor nodig hebben is inzicht. Je kunt nu eenmaal niets veranderen als je jezelf niet realiseert dat het er is.

Onder het motto: ‘Delen wat je kunt’, delen wij graag onze kennis en ervaring met jou. Hieronder kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief, je ontvangt dan gelijk 10 gezondheidstips!

frievitnieuwsbriefcta

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)