Homeopathie: van kolder naar erkenning

Homeopathie van kolder naar erkenningEnorme kolder vond ze het. Homeopathie? Ingrid Wolters moest er niets van hebben. Manon Bruins, de klassiek homeopaat die bij haar in de straat in Apeldoorn woonde, noemde ze gekscherend ‘onze toverheks’.

Wolters moet lachen als ze daar nu aan terugdenkt. Toen ze zwanger werd van haar tweede kind, draaide haar beeld van homeopathie 180 graden om. Ze kreeg borstontsteking en raakte daarover in gesprek met Bruins. Wolters: ‘Ze had wel wat voor me, zei ze. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik nog.’ Wolters gebruikte het middel en tot haar grote verbazing was de ontsteking binnen no-time weg.

Het zal wel toevallig zijn, dacht Wolters toen nog voorzichtig, maar toen Bruins ook haar zoontje van twee van zijn slaapproblemen en woedeaanvallen afhielp en vervolgens ook de hoest bij haar zesjarige dochter wegnam, was ze overtuigd: ‘Het werkt gewoon.’

Wolters is een van de vele Nederlanders die overtuigd is geraakt van de werking van homeopathie. Werd het toen arts en scheikundige Samuel Hahnemann in de achttiende eeuw de basis legde voor de homeopathie nog gezien als een curieuze tijdsbesteding voor de elite, tegenwoordig staat driekwart van de Nederlanders er positief tegenover, volgens de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland.

Het principe van homeopathie is dat iemand van ziekte kan worden genezen door het toedienen van een verdunde versie van de stof die bij een gezond mens dezelfde symptomen zou oproepen als deze ziekte.

De homeopathievereniging viert in oktober haar 125-jarig bestaan. Er komt steeds meer erkenning voor de homeopathie, vertelt directeur Jaap Andriesse. ‘Het ledenaantal neemt toe en ook vanuit de overheid, de verzekeraars en de reguliere geneeskunde gaan steeds meer deuren voor ons open.’

De vereniging heeft nu zesduizend leden, geeft het homeopathisch magazine HM uit en zet zich in voor meer kwaliteitscriteria voor homeopathische zorg en geaccrediteerde opleidingen voor klassiek homeopaten.

De vereniging is gestopt met het aangaan van de discussie met critici als de Vereniging tegen de Kwakzalverij: ‘We gaan uit van de eigen kracht van de homeopathie en de vereniging. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat het werkt, daar hoeven we niet meer over te twisten.’

Ingrid Wolters rent nu niet meer voor ‘ieder wissewasje’ naar de huisarts. Homeopathie gaat over het zelfherstellend vermogen van het lichaam, vertelt ze. ‘Als je koorts krijgt, is dat niet voor niets. In plaats van je lijf vol te stoppen met medicijnen of antibiotica, kun je je lichaam er ook tegen laten vechten. Mensen zijn het zat om constant middeltjes voorgeschreven te krijgen die het probleem niet structureel oplossen. Ze willen iemand die verder kijkt.’

Bron: Odemagazine

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)