Hepatitis B. Is inenten nu wel of niet verplicht?

Heel wel overwogen heb ik al jaren geleden besloten mijn kinderen niet meteen te laten inenten. Ik heb gewacht tot ze een jaar oud waren en toen ook de keuze gemaakt ze alleen drie maal de DTP ( difterie, tetanus en polio) te geven. Verder zijn ze schoon van iedere enting. Nu zou ik er zeker voor gekozen hebben om ook deze enting niet te geven. Maar ik heb me daarin erg moeten verdedigen. Dat is nu gelukkig niet meer het geval. Het besluit om niet te enten heb ik destijds echt niet zomaar gemaakt. Tot op heden ben ik blij met mijn keuze. Zeker nu er steeds meer entingen bij komen waarvan ik denk: “Waarom?”

Gelukkig zijn mijn kinderen inmiddels groot en weten waarom ik toen gekozen heb om ze niet te laten inenten. Het is fijn om te weten dat ze er op dezelfde manier tegenaan kijken. Wat ik heel vaak hoor is dat zoveel ouders nog steeds denken dat enten verplicht is. Dit is absoluut niet het geval. Ik vind dan ook dat ouders zich eerst eens goed zouden moeten inlezen of laten informeren om uiteindelijk een weloverwogen keuze te kunnen maken. Als je bewust kiest is dat altijd een betere keuze dan klakkeloos aan te nemen dat iets goed voor je is.

Nu het praktijkgeval: Mijn dochters willen beide in de zorg werken. De ene is nu ruim 3 jaar verzorgende IG. De andere wil gaan beginnen met de opleiding voor verpleegkundige. En wat kom ik nu tegen? Je wordt niet toegelaten op deze opleiding als je niet bent ingeënt voor hepatitis B. Dus voor je het weet heb je ineens een situatie waarin je kunt praten als Brugman, kunt zeggen te weten wat de consequenties zijn en noem het maar op. Maar hoe dan ook, ze wordt niet aangenomen als ze zich niet laat inenten.

Wat is Hepatitis B.?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever welke veroorzaakt wordt door een virus (een ander type virus dan bij hepatitis A). Deze ziekte komt het meest voor bij volwassenen en veel minder vaak bij kinderen. De incubatietijd varieert van een tot zes maanden. De ziekteduur varieert van zes weken tot zes maanden. De ziekte gaat meestal vanzelf over. Hierna is men levenslang immuun. Een kleine groep mensen blijft het virus bij zich houden (dragers) en kan anderen besmetten.

De ziekte kan zowel met als zonder ziekteverschijnselen verlopen. De meest voorkomende verschijnselen zijn: lichte koorts, vermoeidheid, pijn rechts in de bovenbuik, misselijkheid, soms geel verkleuring van oogwit en huid, cola-kleurige urine en witkleurige ontlasting.

Hoe krijg je Hepatitis B.?

Het hepatitis B. virus kan via intiem, onbeschermd seksueel contact en via bloedcontact worden overgebracht. Het virus kan niet door de intacte huid heen dringen. Wel kan het via wonden, slijmvliezen of besmette naalden en ander materiaal het lichaam binnenkomen. Baby’s kunnen tijdens de bevalling door hun moeder besmet worden.

Hepatitis B krijg je dus niet door: huidcontact, zoenen, niezen of hoesten, zweet, tranen, braaksel, urine of ontlasting, gemeenschappelijk gebruik van bijvoorbeeld glazen, borden of toilet. Snap jij waarom opeens alle baby’s, ook nog zonder mededeling, meteen gevaccineerd worden voor deze ziekte? Door seksueel contact, misschien?

Is inenten nu WEL of NIET verplicht?

Inenten is niet verplicht. Dit is ook te lezen op de website van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Toch hoor je nog vaak dat je ‘met klem wordt verzocht’ je voor deze vaccinatie op te geven. Maar wie zegt dat dan? Waar staat dat dan? Nergens lees ik dat dit moet.

Toch mogen mijn dochters geen stage lopen en niet deelnemen aan de gekozen opleiding als ze niet gevaccineerd zijn tegen hepatitis B. Ik snap dit niet. Ik wil best een contract ondertekenen dat we op eigen risico niet vaccineren. Maar nee, ik heb geen keus. Ik wordt gedwongen om mijn dochters tegen hun en mijn wil toch te laten vaccineren omdat ze zo verschrikkelijk graag in de zorg willen werken.

Al met al word ik hier boos en verdrietig van. Ik vind het niet kloppen en ook niet kunnen. Zelfs verpleegsters, artsen en operatieassistenten kunnen zelf kiezen of ze wel of niet gevaccineerd willen worden…

3 Responses to Hepatitis B. Is inenten nu wel of niet verplicht?

 • DR Hoogenboom says:

  ik werk in de zorg al sinds 1988, nu hangt er dus weer! een formulier dat ik me moet laten vaccineren voor hepatitis b. ik ben hier tegen, zeker ook dat het me wordt opgelegd, ik wil het niet. ze zijn bang voor iets wat er niet is. wel is er werk stress en overbelasting van mijn armen en schouders, waarvoor ik bij de fysio loop. daar wordt niets aan gedaan, terwijl ik daar wel door mijn werk chronische klachten heb, waar ik niet vanaf kom. ik weiger dus de vaccinatie, maar zou wel in discussie moeten en hopelijk win ik anders kost het mijn baan, maar kan dat zo maar??

 • Judith says:

  hier zo het zelfde probleem, onze dochter mag ook geen stage lopen, maar als je verder kijkt dan zie je dat buiten de zorg heel veel andere beroepen ook eisen dat je je laat vaccineren. Onze dochter laat zich niet inenten, dus hoe dit verder moet?

 • Frie-vit says:

  Ik ben er nogmaals in gedoken. Hoe je het ook went of keert: enten is niet verplicht.
  Scholen voelen zich verantwoordelijk voor de leerlingen. Dus als je niet wilt enten heb je een probleem. omdat scholen nu eenmaal hebben bedacht dat het noodzakelijk is. Alleen als je duidelijk kunt laten zien dat je er ziek van wordt?werd heb je een punt.
  dan is het n.l. niet meer verplicht en kun je in overleg gaan?

  vreemd dus…..

  wat werk en baan betreft! je bent het niet verplicht! Waarschijnlijk zul je een formulier moeten ondertekenen met daarin dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt. dus mocht je hepatitis krijgen dan hoef je niet op hun steun te rekenen.

  Echter ken ik een aantal mensen die gewoon niet reageren op de oproep van enten. Deze mensen hebben al zeer lange tijd geen enting meer gehad. hier redden ze het vaak mee. gewoon niet reageren en niet melden…

  Maar op deze site kun je lezen dat een bedrijf het min of meer verplicht kan stellen..
  Toch is enten niet verplicht!!! dus wat nu??

  http://www.vaccinatiepunt.nl/bedrijfsvaccinatie/hepatitisb.html
  http://www.kiza.nl/content/hepatitis-b-vaccinatie
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/infectieziekten/vraag-en-antwoord/wat-is-hepatitis-b.html

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)