De waarheid over Soja

Soja is erg in de laatste tijd. We vinden het nu in de supermarkt als vervanger voor vlees. Dus niet alleen bij mensen, die macrobiotisch of vegetarisch zijn. Er zijn sojaburgers, -worstjes, -balletjes, tofu, tempeh,sojavlees etc. En natuurlijk: soja melk. Sojamelk is niet gezond, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. De fabrikanten wekken de indruk dat soja goed is voor de gezondheid. Dit blijkt met name uit alle publicaties van deze fabrikanten.

Wat is er mis met soja? In soja zitten Isoflavonen, die zorgen voor de aanmaak van pseudo-oestrogenen. Deze vallen onder de fyto-oestrogenen. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon. Jonge meisje worden vroeg geslachtsrijp en bij jongentjes kunnen de geslachtorganen niet goed volgroeien. En het kan de vruchtbaarheid aantasten. Dit is dan het gevolg van een opeenstapeling van pseudo-oestrogenen.

Soja bevat tevens plantaardige zuren en lectins (ofwel haemagglutins, invloed op bloed), nitrosamines (kankerverwekkend), manganese (mangaan) en protease-remmers (protease zorgt voor gedeeltelijke omzetting van eiwitten, inbegrepen trypsines (dat zijn enzymen, die zijn betrokken bij het proces ter ontmanteling van proteïnen ten behoeve van het lichaam). De zuren breken tal van vitaminen en mineralen af, hetgeen ook gebeurt als je teveel granen eet.

Diethylstilbestrol is een synthetische oestrogeen, dat misvorming bij baby’s kan veroorzaken en door de moeder aan pasgeboren meisjes kan worden doorgegeven. Diethylstilbestrol was een bestanddeel van DES. Heel berucht geworden en beter bekend als Softenon.
Soja bevat ook goitrogens, substanties die de functie van de schildklier onderdrukken. Dr. Joseph Mercola wijst er op dat 50 miljoen vrouwelijke sojagebruikers schildklierproblemen hebben gekregen 

Soja bevat stoffen, die het endocriene stelsel en de enzymwerking verstoren. Sojabonen bevatten haemagglutinin, die de klontering van de bloedcellen bevorderen.
De pseudo-oestrogenen hebben op den duur een negatieve invloed op de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van de geslachtsorganen bij meisjes en jongens.
Bij dit rijtje komt ook nog dat steeds meer soja genetisch gemanipuleerd wordt, hetgeen op de ecologie en op de mens een negatief effect heeft. Deze genetisch gemanipuleerde soja wordt als bindmiddel en als toevoeging reeds toegepast in allerlei voedings-producten, zoals melk, vla, soepen, sauzen, snoep, koekjes en nog meer. Het lijkt erop, dat soja niet zo goed is als het lijkt en sterk valt af te raden. Dus als je het gebruikt: wees er zuinig mee.
Geitenmelk een goed alternatief. Geitenmelk is een goed alternatief voor koemelk of sojamelk. Het is makkelijk verkrijgbaar bij de grotere supermarkten. Het is lichter verteerbaar dan koemelk. Kinderen, die een koemelk allergie hebben, drinken vaak als alternatief geitenmelk. Verder is er geen informatie bekend over negatieve gevolgen bij het gebruik van geitenmelk. 

Overige alternatieven zijn: buffelmelk , schapenmelk, paardenmelk en rijstemelk.
Conclusie: Met melk is meer aan de hand dan ik in eerste instantie dacht. Ik geloof heilig dat wanneer dit product opnieuw zou moeten worden aangeboden op de markt, het verboden zou worden vanwege alle slechte eigenschappen en de nare gevolgen hiervan. 

Melk is daadwerkelijk een witte sloper. Het gebruik van melk lijkt tot ernstige gevolgen van de gezondheid te leiden. Raadzaam is het gebruik van melk af te bouwen en het zoveel mogelijk de toekomst te vermijden. Ook het eerste alternatief sojamelk is geen aanrader. Ook hierin zitten weer stoffen, die de gezondheid ernstig schade toebrengen, waardoor met name kleine kinderen hiervan de dupe zijn. En eigenlijk zouden we melk uit ons dagelijks menu moeten schrappen, misschien is dat wel teveel gevraagd, maar gelukkig zijn er alternatieven, zoals geitenmelk, paardenmelk en buffelmelk.

Auteur: P. Hakker

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)