Dagboek van een Detoxer

Detoxreis Frie-Vit (woensdag 19 november tot en met 2 december 2014)
Voorbereiding dag 1 t/m 5

Dag 1, woensdag 19 november: Tja, gisteren wist ik het nog niet, maar vandaag is keihard duidelijk geworden dat ik de detoxkuur ga doen van Frie-Vit / BioDetox. Dat betekent dat ik vandaag moet gaan beginnen met de vijfdaagse voorbereiding. Met andere woorden, vandaag gaat het roer helemaal om. Alle gewoontes en eetpatronen moeten verdwijnen van de persoonlijke radar. Dat is nogal wat.  Dobberde ik gisteren nog tussen de frikadellen, patat met mayo en hamburgers, vandaag is het een kwestie van watertrappelen in de sappen en gojibessen opgeleukt met chlorella en darmformule. Het kan verkeren. ‘Cold Turkey’ is on the rise!

Dag 2, donderdag 20 november: In 2008 deed ik ook al eens een detoxkuur. Als ik daaraan terugdenk, ging dat volgens mij wel redelijk ‘gemakkelijk’. Oké, het is ook alweer een aantal jaren geleden, en dan heb je niet alle details meer op het netvlies. Nu ben ik twee dagen bezig met de voorbereiding. Van het een op het andere moment ben ik onder andere gestopt met koffie drinken. De waarschuwing was al afgegeven dat het mogelijk hoofdpijn kan opleveren. In 2008 had ik daar geen last van. Maar ik geloof dat dit alleen vandaag al volledig gecompenseerd is; wat een koppijn, zeg! Normaliter heb ik nooit pijn in mijn dak. Nu is dat dus wel anders. Dus heb ik deze avond een heel klein kopje koffie gedronken en een paracetamolletje. Binnen een half uurtje was de hoofdpijn weg. Deze dag ben ik eigenlijk wel prima doorgekomen. Alle supplementen gaan er vrij goed in, behalve de darmformule. Niet dat het ondoenlijk is, maar lekker is anders. Hoe dan ook, het is weer gelukt.

Dag 3, vrijdag 21 november: Vanavond ben ik over de helft van de voorbereidingsfase. Persoonlijk vind ik deze fase de minst leuke. Alles moet anders, en ik ben echt een behoorlijke eter! Het voordeel voor mij, ten opzichte van de voorgaande keer, is dat ik ‘vis eten’ belangrijker heb gemaakt. Vis is eigenlijk heerlijk. Niet alle, maar genoeg soorten zijn heerlijk! Steeds meer, en ik ben nog maar net los, wordt duidelijk dat het niet alleen gaat om maar gewoon je eetschema te volgen. Het is ook vooral bewust worden en blijven van hetgeen je naar binnen kegelt. Persoonlijk denk ik daar niet voldoende over na. Ook nooit gedaan. Maar nu wordt steeds meer duidelijk dat dit de sleutel is. Ja, logisch, zou je zeggen. En dat is het ook. Maar hoe logisch het ook mag zijn, de werkelijkheid bewijst dat, ook al is het zo logisch, je dus heel gemakkelijk onbewust begint te schranzen. Voor je het weet is er totaal geen sprake meer van bewust met voedsel bezig te zijn. Op deze manier word je weer even wakker geschud en dat is prima voor zo’n slaapkop als ik.

Dag 4, zaterdag 22 november: Vooraf wist ik dat ik met name een hekel zou hebben aan de voorbereidingsfase. Nou, dat is inmiddels wel bevestigd! Vandaag heb ik twee cafeïnevrije koffie gehad en nog iets met grote stukken appel en rozijnen en zo. Klinkt gezond, toch? Maar het was gewoon een stuk appelgebak, dus zo gezond is dat niet. Hoofdpijn heb ik in elk geval niet meer. Ach, je kunt de voorbereidingsperiode natuurlijk prima doorkomen. Er zijn voldoende mogelijkheden om ‘lekkere’ dingen te maken. Maar het is zo’n gepruts, vind ik. Dus eet ik alleen maar vis, rijstwafels, geitenyoghurt, geitenkaas en drink ik sappen, thee en bouillon. Met andere woorden, op deze manier ben je er echt wel klaar mee na vijf dagen. Niet dat het dan afgelopen is, natuurlijk. Maar na die vijf dag gaan we twee keer per dag spoelen, hoef je het allemaal niet meer zo alleen te doen omdat er dagelijkse begeleiding is en je in een groep bent, en ben je in een andere omgeving. Niet zomaar een omgeving, maar daar kom ik later nog wel op terug. Het is ook weer niet zo dat ik ernaar uitkijk om twee maal per dag te gaan spoelen. Maar aan de andere kant weet ik wat het is en belangrijker nog: Ik weet wat het oplevert! Bovendien ben ik nogal extreem aangelegd. Ik zie deze exercitie dan ook als ’Een 15-daagse klúnperiode’. Jezelf testen, afmatten en het jezelf moeilijk maken: Klunen! Het lijkt nu zo te zijn dat er iets onvoorstelbaars aan zit te komen. Iets dat maar weinigen zullen gaan halen. Nou, dat is heel overdreven, want zo erg is het allemaal ook weer niet natuurlijk. Maar ja, je wijkt wel een beetje af van het dagelijkse, dat dan weer wel. Hoe dan ook, ik ben deze zaterdag toch wel weer redelijk doorgekomen. Om 00.30 uur slapen.

Dag 5, zondag 23 november 2014: De laatste van de vijf voorbereidingsdagen is aangebroken. Niet verbazingwekkend dat dit als muziek in mijn oren klinkt. Er is een aantal zaken dat mij is opgevallen. Er gebeurt toch meteen wel wat met je. Ik ga vroeger naar bed om een of andere reden, ik ben veel vroeger wakker en ik droom als een gek over van alles en nog wat, ik ben nu al minder vermoeid dan voorheen, dus dat zijn binnen vijf dagen al opmerkelijke zaken, of niet dan? Ook ben ik 2 kilo afgevallen. Niet dat dit het doel was, maar toch. Er verandert dus vrij snel een en ander. Toch zit ik alleen nog maar in de voorbereidingsperiode. Ik vraag me dan ook af hoe het kan dat er nu al dingen veranderen. Mijn zelf getrokken conclusie is dat het ook wel enigszins logisch is. Van de een op andere dag is het eetpatroon sterk aangepast, eigenlijk totaal op z’n kop gezet; ik eet nu alleen maar gezond voedsel, gebruik van de een op andere dag allerlei supplementen(darmformule, maca, chlorella, gojibessen en psyllium husk) en ben van de een op andere dag bewust bezig met het hele verhaal; logisch dat er verandering is! Kun je nagaan wat er nog aan veranderingen zit aan te komen vanaf het moment dat we voet zetten op Vlielandse bodem en het ‘echte’ werk gaat beginnen.

Detoxen op Vlieland, dag 6 t/m 10

Dag 6, maandag 24 november 2014: Vroeg naar Harlingen om de boot te pakken voor de detox kuurweek op Vlieland. Ook kennis gemaakt met de andere detoxers. Een groep van elf mensen waaronder drie mannen, de rest vrouw. Rond 11.30 uur op Vlieland aangekomen en direct naar Hotel Seeduyn. Inchecken en wat een fantastische kamer, zeg! Op de boot een kopje thee gehad en rond 12.00 uur komen we allemaal bij elkaar in de Vuurtorenkamer, een door Frie-Vit afgehuurde gezamenlijke ruimte waar we de hele week kunnen vertoeven. Na een voorstelrondje vertelt Ageeth wat we kunnen verwachten. Allereerst een rondleiding in de ‘wellness’. Deze gehele week kunnen wij gebruik maken van sauna en zwembad en kunnen we een afspraak maken voor voet- en rugmassages. Om half een hebben we een eerste ‘sapmoment’. ’s Middags is er tijd voor ons zelf, dus eerst maar naar de zee! Hier hoef je geen kilometers voor af te leggen; uit het hotel direct aan zee! Om 18.00 uur gaan we ‘eten’. Dit zal iedere avond om 18.00 uur zijn en betreft iedere avond een ander soepje. Alle soepjes, niet een uitgezonderd, zijn echt ongelooflijk lekker! Na het eten dan maar klaarmaken voor de eerste darmspoeling. Dit kan steeds op eigen kamer, uiteraard. Het is weer even wennen. In april 2008 heb ik dit voor het eerst gedaan. Tot deze dag. Twee liter warm water in een daarvoor bestemde waterzak (zo noem ik het maar even), slang eraan met hulpstuk en kraantje, zak aan de deurknop hangen, slang naar binnen brengen als een gastheer die zijn gast zorgvuldig binnenlaat. Zit het goed? Lig ik goed? Toilet vlakbij? Nou, knallen maar! Ik neem er tijd voor, want als ik op volle snelheid die kraan openzet, dan heb ik een probleem. Te snel kunnen mijn darmen dat niet aan, dus geduldig zijn. De eerste driekwart liter lig ik op mijn linker zijde, dan op mijn rug voor de tweede driekwart liter en uiteindelijk, op rechts gelegen, laat ik de laatste driekwart liter erin lopen. Ondertussen mijn buik licht masseren; zo nu en dan voel je een soort lichte kramp en die is zo verdwenen met een lichte massage. Nu is alles binnen en probeer ik het warme water er tien minuten in te houden en voer tevens een soort van heupwiegend tafereel uit waar Elvis in zijn goede jaren jaloers op zou zijn. Deze beweging zorgt er in ieder geval voor dat alles van binnen ‘in de week’ gezet wordt. Daarna mag alles eruit. En geloof me, daar hoef je niet je best voor te doen. Dat gebeurt allemaal spontaan. Als een ballonnetje dat opgeblazen is en ineens wordt losgelaten. Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, zo vlieg je dan door je hotelkamertje.  Nou, dat valt mee, gelukkig. Hoe dan ook, de kop is eraf! Lekker! Half elf slapen. Ook even wennen; normaliter lig ik pas om een uur of half twee, twee uur. Nu dus niet.

Dag 7, dinsdag 25 november 2014: Wat een onrustige nacht gehad. Weinig geslapen. Raar, want ik slaap altijd, overal en op ieder moment. Nu was het een ander verhaal. ’s Morgens om 7.30 uur richting Vuurtorenkamer waar de citroensap klaarstaat om de dag mee te beginnen op de nuchtere maag. Om 8.00 uur een groene smoothie en daarna richting kamer om darmspoeling nummer 2 onder ogen te komen. Nu voer ik de snelheid van het binnenbrengen van warm water een beetje op. Ook hiermee verleg je vrij snel je grenzen. Om 12.00 uur gezamenlijk eetmoment, bestaande uit een sap en uiteraard de bijbehorende supplementen. Om 13.00 uur is er een stiltewandeling en daarna gaan we allemaal richting een persoonlijk intakegesprek met Ageeth. Hierin wordt open gesproken over jezelf, waar je tegenaan loopt, of je eventuele problemen hebt, noem het maar op. Ageeth stelt duidelijke vragen en heeft alle tijd om een goed beeld te krijgen van de persoon die tegenover haar zit. Dit is belangrijk voor het ‘vinger aan de pols’ gehalte. 18.00 uur soep: Yes! Lekker! We eten soep met een kleine lepel om er langer over te kunnen doen. Wij zijn zo snel vervallen in ‘snel, snel, snel’. Om dit aan te pakken en tijd te nemen voor hetgeen je eet, werkt een kleine lepel natuurlijk uitstekend! Na het eten de tweede darmspoeling van de dag en daarmee de derde deze week. ’s Avonds is er een ademhalingsmeditatie. Er is gezegd dat alles mag en niets moet. Dat klinkt mij persoonlijk al helemaal geweldig in mijn oortjes. Ik houd heel erg van mogen en heb een bloedhekel aan moeten. Tja, daar kan ik niets aan doen en heb ik al vanaf het moment dat ik een klein, jong, kereltje was. Tot nu toe is er een geweldige sfeer in Hotel Seeduyn. We komen hier allemaal voor hetzelfde, hebben allemaal een geweldig luxe hotelkamer, mogen allemaal gebruik maken (zoveel als we willen) van de wellness, zitten op een prachtige locatie, pal aan zee op het fantastisch mooie Vlieland en we mogen alles en moeten niets… Tja, logisch dat de sfeer geweldig is. Velen onder ons ervaren dit alles dan ook als een ‘cadeautje voor jezelf’. Relaxen, reinigen, rust, zee en ga zo maar door…

Dag 8, woensdag 26 november 2014: Nu heb ik geweldig geslapen! 7.30 uur citroensap en 8.00 uur een groene smoothie en direct terug naar de hotelkamer om darmspoeling nummer 4 te ondergaan. 12.00 uur een sapje en om 13.00 uur staat de rondrit ‘Vliehors Express’ op het programma. Als je niet mee wilt, dan hoeft dat uiteraard ook niet. Maar het mag! Ik kies voor het zwembad. Iedere dag hebben we tussen de al genoemde sapmomenten en tussendoor sapmomentje. Er wordt dan een sapje klaargezet in de Vuurtorenkamer. Dit is iedere dag het geval zo rond 10.00 uur en 15.00 uur. Het enige dat mij tot nu toe erg zwaar valt is voldoende water drinken. Dit is belangrijk en hiervan is ook aangeven, meerdere keren, dat voldoende water drinken echt een must is voor ieder mens. Dit gaat duidelijk niet vanzelf bij mij. Ik moet er dus echt op letten voldoende water binnen te krijgen en dat is lastig voor mij. Om 18.00 uur staat er weet een soepje klaar en gaan we gezamenlijk aan tafel om met een minilepel de soep te eten. Om een uur of zeven ben ik klaar voor darmspoeling nummer 5. Nu merk ik een klein probleempje. Steeds heb ik het gevoel dat niet alles eruit wil, een soort van verstopping, lijkt het wel. Maar ja, tussen 2008 en nu heb ik zo ongeveer alles verkeerd gedaan wat je maar verkeerd kunt doen als het gaat om de keuze van voedsel. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de binnenkant van mijn darmwanden zo’n beetje gestukadoord zijn met de zogenaamde ‘slakken’ of ‘gifslakken’. De doorgang, stel ik me zo voor, is een stuk minder ruim dan zou moeten. Dit betekent dat het letterlijk losgeweekt moet worden. Het is wat mij betreft dan ook goed te begrijpen dat dit niet in een handomdraai klaar is. Wat ik in die jaren tussen 2008 en 2014 naar binnen heb gekegeld en waarvan een deel is aangehecht aan de binnenkant van mijn darmwanden, heb je natuurlijk niet met één darmspoelinkje weer losgeweekt. Laat staan dat het eruit is. Ageeth heeft direct aangegeven toen we op Vlieland aankwamen, dat we vooral moeten blijven vragen als we ergens tegenaanlopen waarvan we niet weten hoe we ermee om zouden moeten gaan. Dit is dus wel een vraag waard, want ik word ongeduldig en wil alles, maar dan ook alles eruit hebben. Hoe gaan we dit doen?

Dag 9, donderdag 27 november 2014: Op maandagavond dacht ik even dat ik al een aantal dagen op het eiland bivakkeerde. Op woensdagmiddag vond ik jammer dat we al over de helft waren en het er al bijna opzat. Goed teken, natuurlijk. Als je zo in de watten wordt gelegd en volledig tot rust komt, vliegt de tijd. Zaken waarvan je diep onder de indruk bent, die heerlijk zijn en als ‘fantastisch’ ervaren worden, gaan nu eenmaal supersnel voorbij. Vannacht heb ik zeer goed geslapen. Om 7.30 een citroensapje en om 8.00 uur een groene smoothie. Ook Ageeth uitgelegd waar ik tegenaan ben gelopen; het gevoel van verstopping. Ik krijg van Ageeth Magnesiumsulfaat. “Doe dit in een kop warm water, drink het op, drink daarna nog wat water, want het is ronduit goor en blijf in de buurt van het toilet”, gaf ze aan. Na een uur een extra darmspoeling. Dus vandaag ga ik drie keer voor de bijl als het gaat om darmspoelen. Het begint al normaal te worden. Wel weer een te gekke ervaring, moet ik zeggen. De strandwandeling die op het programma staat voor vanmiddag, laat ik aan me voorbij gaan. Wat er ook gebeurt, ik wil het toilet niet uit het oog verliezen, natuurlijk; veel te gevaarlijk! Vandaag staat voor mij dus in het teken van extra spoelen en pogen mijn verstopping te verhelpen. Om 18.00 uur weer een soepje gehad en vrijwel direct daarna spoeling nummer 3 voor vandaag. ’s Avonds hebben we een voedingsvoorlichting van Ageeth in de vuurtorenkamer. Dit is een zeer waardevolle avond met heel veel informatie over voedsel, e-nummers en alternatieven. Maar er wordt ook in een klap duidelijk hoe wij als mensen die boodschappen doen, keer op keer belazerd worden. Ik wil hier niet te veel over roepen. Maar het is echt schandalig wat je ondergaat, iedere dag weer opnieuw, als het gaat om voedsel dat door de commerciëlen (zo noem ik ze maar even) wordt ‘geadviseerd’ en dan ook nog als ware het gezond. Als ik daar te veel over nadenk, word ik er helemaal niet goed van. Wij zijn omringd door tuig dat ons voedsel wil laten eten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het gewoonweg ongezond is. Enge mensen all over the place! Slapen, nu…

Dag 10, vrijdag 28 november 2014: De laatste dag op Vlieland. Prima geslapen, wederom. Eerst om 7.30 citroensap, om 8.00 uur een groene smoothie, dan met opnieuw magnesiumsulfaat mijn kamer opzoeken. Bereiden, opdrinken, wachten… Dan over tot de eerste darmspoeling voor vandaag. De laatste dagen gebruiken we ook supplementen in de darmspoeling, zoals kamillethee, zeezout, klei en zo. En dan het grote moment: Darmspoelen, binnenhouden, heupwiegen ‘like Elvis’, naar het toilet, en… Woehoe, een groot succes! De aanhouder wint, zullen we maar zeggen. Voor het eerst heb ik het gevoel dat de verstopping verdwijnt. En dat is toch wel een prima gevoel! Nu ben ik helemaal klaar om uit te checken, de bagage klaar te zetten en me bij de groep te voegen om gezamenlijk terug te blikken op de afgelopen week. Een week die geen week leek, zeg maar. Bij het terugblikken zijn we het allemaal eens over een aantal zeer belangrijke zaken. Deze detoxreis is geslaagd omdat er een prachtige groep was, een prachtig eiland met fantastisch hotel Seeduyn met te gekke kamers en wellness, een fijn programma, een gezamenlijk doel en een zeer deskundige, gedreven, begeleidende en uitnodigende Ageeth. Deze week hebben we het vaker gehoord en het is door menigeen gezegd: De detoxreis van Frie-Vit is ronduit een cadeau voor jezelf. Vrouwen zijn nog in de meerderheid. Maar mannen, ook voor ons is het een cadeau! Bovendien is het helemaal niet erg om als man tussen zoveel vrouwen te zitten! Om 11.00 uur gaan we naar de boot en varen terug naar Harlingen. We kijken allemaal terug op een geweldige detoxreis en maken ons klaar voor de opbouwfase. Thuis nog een keer darmspoelen en rustig de komende dagen wat meer gaan eten om weer helemaal klaar te zijn en met een frisse en andere blik te kijken naar voedsel en eetgewoontes. Voor mij houdt dit in dat ik gezond zout, citroenen, roomboter in plaats van het in mijn ogen verwerpelijke Becel (goed voor hart en bloedvaten?), speltbrood en geitenkaas in huis haal. En ik ga nog meer vis eten. In Harlingen aangekomen pak ik vrijwel meteen een zoute haring bij de staart en laat deze zwemmen op de sappen en soepen van de afgelopen week…

Nu is het maandag 8 december 2014. Het detoxavontuur is allang weer voorbij en lijkt alweer een maand geleden. Als ik nu terugblik kan ik stellen dat ik me opgeruimd van binnen voel. Er heerst een duidelijk gevoel van ‘de grote schoonmaak is achter de rug’. Natuurlijk is dat ook wel zo. Met het detoxverhaal word je van binnen ook letterlijk schoongemaakt. De darmwanden, waarover ik eerder sprak, zijn inderdaad schoon doordat alles wat er niet hoort is losgeweekt en is afgevoerd. Dat voel je dus ook echt! Buiten het feit dat ik 8 kilo kwijt ben, dit was helemaal geen doel op zich, ben ik letterlijk ontgift. Dit gevoel is dus echt. Bovendien doet het meer met je, zo’n detoxreis. In mijn geval betekent het dat ik kijk naar alle nieuwe boodschappen die ik haal. Geen e-nummers, bewuster boodschappen doen en ook bewuster eten. En het uiteindelijke grote voordeel is ook dat ik precies weet dat het weer eens tijd wordt voor een herhaling van deze detoxreis. We zijn en blijven mensen met gewoontes. Ook al weet ik nu veel meer van voedsel, eetpatronen, wat wel en niet gezond is enzovoorts, een mens heeft de gewoonte om te vervallen in het oude. De een heeft dit in grotere mate dan de ander. Maar als je dit hebt ondergaan, ben je beter in staat om te ‘luisteren’ naar je lichaam. Je voelt alles beter aan. En mocht ik aanvoelen dat er ‘gifslakken’ en vervuiling van binnen op komst zijn of erger nog, dat dit proces alweer aan de gang is, dan weet ik wat me te doen staat. En dan nog kan ik zelf de keuze maken om al of niet opnieuw een detoxreis te maken. Eerst op naar de kerstdagen! 

One Response to Dagboek van een Detoxer

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Tips Om Meer Uit Je Gezondheid Te Halen!

Ageeth van der Veen Verhagen & Tineke van der Woud

Medewerkers

Contact

Algemeen contact adres:
van Harenstraat 77
9076 BZ Sint Annaparochie
tel. 0518-401094
info@frie-vit.nl

Ageeth van der Veen
Praktijk Klassieke homeopatie
Burg. Albardastraat 4
9076ET Sint Annaparochie

Tineke van der Woude
Registertherapeut - counseller - coach
Van Harenstraat 77
9076BV Sint Annaparochie

Neem contact op met Frie-vit
detoxkuren

Huisregels

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren afgezegd te worden. Er wordt bij niet tijdig afzeggen een consult in rekening gebracht. Ieder van ons werkt vanuit de beroepscode en heeft geheimhoudingsplicht. (meer info....)